Lecția 1: Cei independenți financiar nu muncesc pentru bani.

Viața este cel mai bun dascăl al nostru. În majoritatea cazurilor, viața nu ne vorbește,ci ne împinge de la spate.

De fiecare dată e ca și cum viața ne-ar spune: „Trezește-te,vreau să înveți ceva.” Viața ne împinge pe noi toți. Unii renunța, alții se luptă. Puțini învață și merg mai departe. Acești puțini dovedesc că au nevoie și doresc să învețe ceva. 

Învață și mergi mai departe. Majoritatea abandonează și câțiva, ca tine, se luptă. « Dacă vei învăța bine această lecție, vei deveni un ”tânăr” înțelept, independent financiar și fericit ».

Dacă nu, îți vei petrece tot restul zilelor dând vina pe viață pentru slujba pe care o ai, pentru faptul că ești prost plătit sau pentru problemele pe care le atribui întotdeauna șefului.

Îți vei trăi viața sperând că-ți va oferi o mare șansă care să-ți rezolve toate problemele financiare.

Dacă ești genul de om care n-are curaj, renunți de câte ori viața te împinge încolo și-ncoace, îți vei trăi viața fără riscuri și făcând exact ceea ce trebuie, dar adevărul este că vei lăsa ca viața să te supună.

Toți vrem să câștigăm, dar pentru cei 95% din oamenii care trăiesc pe acest glob, teama de a pierde este mai mare decât fericirea de a câștiga, însă noi trebuie să fim curajoși și să riscăm inteligent, astfel încât după multă muncă să ne putem bucura de gustul succesului și al câștigului.

Nu este greu să ai un câștig consistent.

Dar de ce toți au probleme financiare?

Majoritatea oamenilor caută doar o slujbă și un salariu, dar puțini vor să învețe cum e cu banii. Astfel încât cei mai mulți oameni își vor petrece cei mai buni ani ai vieții lor muncind pentru bani și neînțelegând de ce muncesc, de fapt. 

Este adevărat, vor câștiga bani, dar vor avea și datorii, cu cât vor avea mai mulți bani cu atât vor avea mai multe datorii, vor apărea problemele…vor da vina pe șefii lor pentru salariile mici, vor da vina pe cei din jur,…
Reține : cei mai mulți doresc ca toți oamenii de pe lumea asta să schimbe pe oricine altcineva în afară de ei înșiși. Te asigur însă că este mult mai ușor să te schimbi tu însuți decât să schimbi pe altcineva.

Nu da vina pe nimeni pentru problemele tale!

„Omul sărac și  cel din clasa de mijloc muncesc pentru bani.

 Oamenii de afaceri pun banii să muncească pentru ei.”

Aceasta este formula care îi diferențiază pe cei insurati de celelalte categorii sociale.Tot ce trebuie să învățăm noi este cum să facem banii să muncească pentru noi.

 Dacă vrei să înveți să muncești pentru bani, atunci vezi-ți de școală. Acela este locul ideal unde se învață așa ceva. Dar dacă vrei să înveți cum să pui banii să muncească pentru tine, asta numai aici poți învăța, și asta doar în cazul în care ești dispus să înveți.

Nu uita însă că doar frica este cea care îi face pe cei mai mulți să muncească și să aibă o anumită slujbă. 

Frica de faptul că nu-și vor putea plăti facturile; frica de a nu fi concediați; frica de a nu avea destui bani; frica de a nu fi nevoie s-o ia de la capăt. Și ce e rău în asta?

Este rău faptul că majoritatea devin sclavi ai banilor… și se înfurie pe șefii lor ori de câte ori au nevoie de mai mulți bani; dacă firma la care lucrează o duce rău pentru ei vine sfârșitul lumii, nu vor fi pregătiți s-o ia de la capăt, etc.

A învață să faci banii să muncească pentru tine este cu totul altceva decât un simplu studiu?Categoric !

Cei mai mulți dintre oameni nu studiază niciodată acest subiect. Merg la muncă, își încasează leafa, își echilibrează contul si asta e tot. Și culmea, se mai întreabă de ce au probleme cu banii. 

După care cred că dacă ar avea mai mulți bani asta le-ar rezolva problema. Puțini își dau seama că problema constă în lipsa unei educatii financiare.

Majoritatea oamenilor vor să meargă la școală, să învețe o meserie, să lucreze cu drag și să câștige o mulțime de bani. 

Într-o bună zi, aceștia se trezesc că au probleme serioase legate de bani și că nu pot să nu mai muncească.Acesta este prețul pe care-l plătesc cei care știu doar să muncească pentru bani, în loc să învețe cum să pună banii să muncească pentru ei.Evitarea uneia dintre cele mai mari capcane ale vieții

 

 

Dacă o vei evita, te vei bucura de multă libertate și de o mai mare siguranță a zilei de mâine. Dacă nu, vei sfârși ca majoritatea oamenilor care acum sunt la serviciu.

 Ei muncesc din greu pe o nimica toată, făcându-și iluzii că au o slujbă sigură și așteptând cu nerăbdare concediul anual de câteva săptămâni și o pensie amărâtă după 45 de ani de muncă.

Ce-i motivează pe oameni să muncească din greu?

Să vă mai spun ceva… toți oamenii au un preț. 

Și asta din pricina fricii și a lăcomiei. Mai întâi, teama de a rămâne fara bani ne motivează să muncim din greu și, odată ce primim leafa, lăcomia sau dorința ne face să ne gândim la tot felul de lucruri pe care le-am putea cumpăra. 

Atunci se creează un anumit tipar. Tipar conform căruia oamenii se trezesc, merg la muncă, își plătesc facturile… Din acel moment, viața lor este pentru totdeauna pradă fricii și lăcomiei, însă din această stare de frică se iese greu, dar nu este imposibil de ieșit. Cum reacționează oamenii care cad în această capcană?

Trăiești cu teama lipsei banilor. În loc să se confrunte cu această frică, ei acționează și nu gândesc. Reacționează emoțional, în loc să-și pună capul la contribuție. În loc să recunoască adevărul în privința sentimentelor lor, ei reacționează în raport cu ele și nu reușesc să mai gândească.

 Ei simt frica sa merg la muncă, sperând că banii îi vor scăpa de frică. Dar lucrurile nu stau așa. Această teamă veche de când lumea îi bantuie și se întorc la muncă, sperând din nou ca banii să le calmeze temerile și din nou așa ceva nu se întâmplă.

Milioane de oameni nu pot dormi din cauza fricii, noaptea transformându-se într-o veșnică frământare. Și se trezesc și merg la muncă, sperând ca leafa să ucidă pentru totdeauna teama chinuitoare din sufletul lor. Ei sunt la cheremul banilor și refuză să recunoască asta. Banii dețin controlul asupra sentimentelor lor, dar și asupra sufletelor lor.

Să vorbim acum despre cel de-al doilea sentiment care motivează milioane de oamenii să muncească din greu, cel al dorinței. 

Unii îi spun lăcomie, dar eu prefer să-i zic dorința. E normal să-ți dorești ceva mai bun, mai frumos, mai amuzant și mai palpitant. 

Oamenii muncesc pentru bani din pricina dorinței. Ei doresc bani din cauza lucrurilor de care s-ar putea bucura. 

Dar bucuria pe care o aduc banii este adesea scurtă, pentru că foarte curând vor avea nevoie de alți bani pentru mai multă bucurie, mai multă plăcere, mai mult confort și mai multă siguranță. Și atunci continuă să muncească gândindu-se că banii le vor domoli sufletul tulburat de frică și de dorință. Dar banii nu pot face asta.

Sentimentele ne fac oameni, ne fac să existăm. Cuvântul „sentiment” denotă o energie în mișcare. Fii sincer în privința sentimentelor și folosește-ți inteligența și sentimentele în favoarea ta, și nu împotriva ta. Învață să folosești sentimentele pentru a gândi și nu gândi cu sentimentele. Încearcă doar să observi, și nu să actionezi la sentimentele tale. Majoritatea oamenilor nu știu că de fapt sentimentele gândesc în locul lor. 

Sentimentele sunt sentimente, trebuie să înveți să gândești singur. Când o persoană spune: „Trebuie să-mi găsesc o slujbă”, mai mult ca sigur ca ea gândește emoțional. Frica de a nu avea bani generează acest gând. Vreau să te învăț să stăpânești puterea financiara, nu să te temi de ea. Și asta nu ți se predă la școală. 

As vrea, sa ai ocazia sa eviti aceasta capcana. Capcana creata decele doua sentimente: frica si dorinta. Foloseste-le în favoarea ta, și nu împotriva. 

 

Nu mă interesează să îți spun doar cum să devii independent financiar. Asta nu te va ajuta să-ți stăpânești frica sau dorința. Dacă nu îți vei stăpâni mai întâi frica și dorința și te vei îmbogăți, nu vei fi altceva decât un sclav bine plătit.