Lecția 6: Muncește ca să înveți – nu munci pentru bani

Lumea este plină de oameni inteligenți, talentați, cu multă școală. Îi întâlnim zilnic. Sunt pretutindeni în mijlocul nostru. Există mecanici auto foarte tineri care îți pot spune în doar câteva secunde ce probleme are motorul doar ascultându-l, și vei rămâne uimit.

Tristul adevăr este că un mare talent nu este de ajuns.

Este nevoie și de inteligența financiară ca formă de sinergie a contabilității, investițiilor, marketingului și legilor. Combină aceste patru abilități practice și îți va fi ușor să faci bani din bani. Când este vorba despre bani, oamenii nu știu să facă altceva decât să muncească din greu pentru ei.

Există o expresie care sună cam așa: „Job este acronimul lui Just Over Broke (imediat după faliment).” Și, din păcate trebuie să mărturisesc că acest lucru se aplică în cazul a milioane de oameni. Pentru că școlile nu gândesc în termeni de inteligență financiară, majoritatea celor ce muncesc „trăiesc la minima rezistență”,muncesc să-și plătească facturile.

Majoritatea celor care muncesc, la serviciu se concentrează asupra muncii pentru plată și avantaje, care constituie o răsplată pe termen scurt și care adesea este dezastruoasă pe termen lung.

În schimb, le-aș recomanda tinerilor să-și caute de lucru în funcție de ce ar putea învăța din acea slujbă, și nu pentru ceea ce câștigă.

Lumea este plină de oameni talentați. Mult prea des ei sunt săraci sau au probleme financiare sau câștigă mai puțin decât ar fi în stare, și asta nu pentru ceea ce știu, ci din cauza a ceea ce nu știu. Ei își concentrează toată atenția asupra felului cum se face un hamburger și nu asupra felului în care se vinde sau se livrează hamburgerul.

Mută-te cât mai des de la o companie la alta, nu sta și 20 de ani într-o întreprindere, diversifică, căuta ceva nou, ceva din care ai de învățat ! Multe companii procedează la fel. Găsesc câte un tânăr student strălucit care tocmai a terminat o facultate economică și începe să-l  „pregătească” în așa fel încât într-o bună zi să preia compania. Astfel, acești străluciți tineri angajați nu se specializează într-un singur departament; ei sunt mutați de la un departament la altul pentru a cunoaște toate aspectele sistemului utilizat în lumea afacerilor. Adesea cei bogați își„pregătesc” copiii. Procedând astfel, copiii lor au o imagine de ansamblu asupra operațiunilor din afacerea respectivă și pot înțelege felul în care diversele departamente depind unul de altul.

Principalele calități în domeniul managementului necesare reușitei sunt:

  1. Managementul circuitului banilor;
  2. Managementul sistemelor (inclusiv în ce te privește pe tine insati și timpul acordat familiei);
  3. Managementul oamenilor;

Cele mai importante calități specifice sunt cele referitoare la vânzări și la înțelegerea marketingului. Abilitatea de a vinde – de a comunica cu alți, fie că e vorba de un client, de un angajat, de un șef, de un partener de viață sau de un copil – stă la baza reușitei personale.

Capacitatea de a comunica în scris, oral sau la negocieri este de o importanță capitală pentru o viață reușită. Este o capacitate la care eu lucrez permanent.

Capacitatea de a vinde și de a face marketing nu este la îndemâna celor mai mulți în primul rând datorită faptului că se tem de a nu fi refuzați.

Pe lângă faptul că trebuie să știm să acumulăm informații, să vindem și să facem marketing, trebuie să fim buni profesori, dar și buni învățăcei. Pentru a fi cu adevărat independenți financiar trebuie să fim capabili să oferim așa cum suntem capabili și să primim.

Mulți oameni sunt săraci pentru că nu sunt nici buni elevi, nici buni profesori.

Depășirea obstacolelor

Chiar și după ce oamenii studiază și se alfabetizează din punct de vedere financiar, ei tot se mai lovesc de obstacole în obținerea independenței financiare. Există patru motive principale pentru care cei inițiați din punct de vedere financiar nu reușesc totuși să aibă o coloana a activelor suficient de bogată.

Cele patru motive sunt:

  1. Frica
  2. Scepticismul
  3. Lenea
  4. Aroganța

                                                      Motivul nr. 1

                                                      Înfrângerea fricii de a pierde bani

N-am cunoscut niciodată pe cineva căruia să-i facă plăcere să piardă bani. În schimb, cunosc o mulțime de oameni săraci care n-au pierdut niciun bănuț … investindu-l, adică.

Teama de a pierde bani este firească. Toată lumea o are. Chiar și cei bogați. Dar problema nu este teama, ci felul cum ea este stăpânită. Felul cum reacționezi la pierderi. Felul cum manevrezi eșecul. Asta conteaza de fapt. Asta are o mare valoare în viața, nu banii. Principala diferență între un om bogat și un om sărac constă în felul în care își stăpânește frica.

E normal să fii laș când e vorba de bani. Dar încă poți deveni independent din punct de vedere financiar.

Unora le e frică de șerpi, altora le e frică să nu piardă bani. În ambele cazuri este vorba de fobii. Soluția pentru fobia pierderii banilor sunt niște versuri care sună cam așa: „Dacă urăști riscurile și grijile … apucă-te de treabă cât mai devreme.” De aceea băncile le recomanda tinerilor să-și formeze obiceiul de a economisi.

Texanii au un proverb: „Dacă dai faliment, să fie unul spectaculos.” Majoritatea celor de pe aici se tem atât de tare să nu piardă, încât au grijă să nu aibă ce să piardă.

Motivul cel mai important al insuccesului financiar îl reprezintă faptul că oamenii nu vor deloc să-și asume riscurile. „Oamenii se tem atât de tare să nu piardă, încât până la urmă pierd.”

Să câștigi înseamnă să nu-ți fie teamă să pierzi.

Un alt proverb texan sună cam așa: „Toata lumea vrea să ajungă în Paradis, dar nimeni nu vrea să moară.” Majoritatea visează să obțină independența financiară, dar îi sperie gândul că ar putea pierde bani. Deci nu ajung niciodată în Paradis?!?

Eșecul te face mai puternic și mai deștept.

Învingătorii se inspiră din eșecuri. Ceilalți sunt înfrânți de eșecuri…

Eșecurile îi inspiră pe învingători. Și tot eșecurile îi frâng pe ratați. Acesta este cel mai mare secret al învingătorilor. Un secret pe care majoritatea nu-l cunoaște. Cel mai mare secret al învingătorilor este faptul că eșecul inspiră reușita; astfel, învingătorii nu se tem de eșec.

Cei mai mulți se tem atât de tare să nu piardă bani, încât îi pierd. Dau faliment dintr-o nimica toată.

Dacă vei analiza o persoana care a reușit, vei constata că la-nceput nu era echilibrată. Cei care caută prea mult echilibrul nu ajung nicăieri. Rămân pe loc. Pentru a face progrese e nevoie mai întâi de un „dezechilibru”, ceva ce iese din rutina zilnică a afacerilor.

Thomas Edison nu era echilibrat. El se concentrase asupra unui lucru. Nici Bill Gates n-a fost echilibrat, ci s-a concentrat. Donald Trump se concentrează.

Dacă într-adevăr dorești să obții independența financiară, trebuie să te concentrezi. Trebuie să pui cât mai multe ouă doar în câteva coșuri.

                                                      Motivul nr. 2

                                                      Depășirea scepticismului

Cu toții avem îndoieli.

„Nu sunt destul de bun.”

„Nu sunt deștept.”

„Cutare e mai bun decât mine.”

Uneori suntem paralizați de îndoielile noastre.

Și atunci începe jocul infernal al lui „și dacă…” „și dacă economia se prăbușește imediat după ce eu investesc?”

Sau: „și dacă pierd controlul și nu pot să dau banii înapoi?”

Și prietenii și chiar cei dragi ne amintesc de neajunsurile noastre, indiferent ce i-am întreba. Adesea ne spun: „Ce te face să crezi că ai fi în stare?” Sau: „Dacă e o idee chiar așa de grozavă, cum de nu i-a mai venit nimănui?” Sau: „N-o să meargă niciodată.”

Aceste vorbe de îndoială sunt atât de puternice, încât nu mai putem face nimic, ne blochează.

Uneori trebuie mult curaj pentru a nu lăsa zvonurile și „previziunile” sumbre să facă să încolțească îndoiala și teama.

Scepticii nu câștigă niciodată. Îndoielile necontrolate și temerile duc la scepticism. Scepticii critică și învingătorii analizează.

Analiza le permite învingătorilor să constate cât de orbi sunt criticii și să discearnă ocaziile pe care toți ceilalți le ratezi. Cheia oricărui succes este să descoperi ceea ce alții nu observă.

Trebuie să analizezi, nu să critici ca cei săraci și ca cei din pătura de mijloc, acești mici speriați își blochează mintea.

Astfel, de câte ori îi aud pe cei care se concentrează asupra lui „nu vreau” în loc să-i intereseze ce anume vor.

Procedează precum Herlan Sandres! La 66 de ani, el a dat faliment și a început să trăiască din Asigurările Sociale. Evident, banii nu-i ajungeau. A bătut toată țara văzându-și rețetă de pui fript. A fost refuzat de 1009 ori înainte să-i spună cineva „dacă”. Și a continuat, devenind multimilionar la o vârstă la care cei mai mulți se retrage din afaceri. Poate ai auzit de Harlan Sandres, este întemeietorul rețelei KFC

                                                      Motivul nr. 3

                                                      Lenea

 Oamenii ocupați sunt adesea cei mai leneși.

Cu toții am auzit povesti despre un om de afaceri care muncește din greu ca să câștige bani.

El muncește serios ca să asigure traiul nevestei și al copiilor.

Dar într-o bună zi se trezește singur în casă. Nevasta îl părăsește și ia și copiii.

El știa că nevasta avea probleme.

Dar în loc să se străduiască să îndrepte relația dintre ei, a continuat să stea cu nemiluita la slujbă.

Demoralizat, el începe să nu mai muncească bine și își pierde slujba.

Și care este leacul lenevirii? Răspunsul este puțină lăcomie.

În noi toți există dorința de a avea lucruri frumoase sau de a trăi ceva palpitant. Pentru a stăpâni acest sentiment al dorinței pătimașe, părinții găsesc adesea ca soluție înăbușitoare înlocuirea dorinței cu ideea de vinovăție.

„Te gândești numai la tine. Nu știi că mai ai și frați și surori?”

„Nu-mi pot permite” spune tristețea, neajutorarea care duce la deznădejde și adesea la depresie.

Întrebarea: „Cum mi-aș putea permite asta?” deschide posibilități, incită și creează visuri. Nu trebuie să fii și preocupat de ceea ce vrei să cumperi, ci de puterea minții și de spiritul dinamic pe care îl creează „Cum mi-aș putea permite asta?”

Deci cum te poți bate cu lenea? Răspunsul ar fi: cu puțină lăcomie.

„Ce aș face dacă aș avea toți banii de care am nevoie?” Fără această umbră de lăcomie și fără dorința de a avea ceva mai bun nu există posibilitate de progres. Noile invenții apar pentru că ne dorim ceva mai bun. Mergem la școală și studiem serios pentru că vrem ceva mai bun. Așadar, de câte ori îți dai seama că eviți ceva ce ar trebui să faci, trebuie doar să te întrebi: „Da’ eu cu ce mă aleg?” Fii puțin lacom. Este cel mai bun leac împotriva lenei.

                                                      Motivul nr. 4

                                                      Aroganța

Ceea ce știu este ceea ce mă ajută să fac bani. Ceea ce nu știu mă face să pierd bani. De câte ori am fost arogant am pierdut bani. Pentru că atunci când sunt arogant cred sincer că lucrurile pe care nu le știu nu sunt importante.

Atunci când știi că nu cunoști suficient un anumit lucru, educă-te apelând la un expert în domeniu sau la o carte pe acel subiect.