Lecția 3: Vezi-ți singur de afacerea ta

Unul din marile secrete ale succesului este următorul: 

„Vezi-ți singur de afacerea ta.”

Problemele financiare sunt adesea rezultatul direct al faptului că oamenii muncesc o viață întreagă pentru altcineva. 

La sfârșit, cei mai mulți nu se vor alege cu nimic altceva de pe urma muncii lor decât cu o pensie mică.

Problema începe încă din școală și este aceea că adesea devii ceea ce studiezi. Deci când studiezi de exemplu bucătăria, devii bucătar. 

Dacă studiezi dreptul, devii avocat. Și dacă faci școala de mecanici auto, devii mecanic. Greșeala apare în momentul în care devii ceea ce înveți, uitând să te ocupi de afacerea personală. 

Oamenii își petrec întreaga viața ocupându-se de afacerile altora și îmbogățindu-i pe aceștia. Începe să te preocupi de propria ta afacere. Păstrează-ți slujba de zi cu zi, dar apucă-te să-ți cumperi active reale și nu pasive sau bunuri personale care să nu mai aibă aceeași valoare reală de îndată ce le aduce și acasă (ex. un televizor nu mai are același preț după ce l-ai cumpărat, el este automat mai ieftin).

Așadar, ce fel de bunuri ți-aș sugera să-ți achiziționezi ție și copiilor tăi?

  1. Afacerile care nu presupun prezența mea le am, dar sunt conduse de alte persoane. Dacă ar trebui să muncesc acolo, n-ar mai fi o afacere, ar deveni o slujbă;
  2. Afacerile pe internet sunt un foarte bun activ, ele rulează, aduc bani și nu trebuie să muncești decat 2-3 ore pe saptamana la ele;
  3. Acțiuni;
  4. Drepturi de autor de pe urma proprietăților intelectuale;

 

Nu sfătuiesc pe nimeni însă să se apuce de o companie dacă nu-și dorește cu adevărat.

Șansele de reușită într-o afacere clasică sunt minime: nouă din 10 companii dau faliment în primii cinci ani. 

Dintre cele care supraviețuiesc celor cinci ani, nouă din 10 dau faliment până la urmă.

În cazul afacerilor pe internet lucrurile stau altfel, șansa de reușită este mult mai mare, deoarece găsești foarte repede produse pe care să le vinzi, găsești ușor cumpărători, îți poți face foarte mulți parteneri de afaceri trimițând doar câteva email-uri, anunțuri etc…

După ce i-ai acordat un răgaz, ai muncit ți-ai construit o afacere, un teren bun de afaceri, înseamnă că ești pregătit să adaugi și trusa finală – cel mai mare secret al oamenilor independenți din punct de vedere financiar. Acest secret îi face pe aceștia să fie cu mult înaintea celorlalți.

 Este vorba de răsplata de la capătul drumului pentru faptul că ai acordat timp și sârguință afacerii tale.

Lecția 4: Impozitele și puterea companiilor

 

 

Ideea impozitelor a devenit populară și acceptată de majoritatea atunci când celor săraci și celor din clasa de mijloc li s-a spus că impozitele au fost create pentru a-i pedepsi pe cei bogați. 

Așa au votat masele această lege, care a devenit legală din punct de vedere constituțional. Deși ea urmărea inițial pedepsirea celor bogați, în realitate i-a pedepsit tocmai pe cei care au votat-o, respectiv pe cei săraci și pe cei din clasa mijlocie.

De îndată ce statul a prins gustul banilor, i s-a deschis apetitul. Problema era că apetitul statului pentru bani era atât de mare, încât impozitele au fost percepute în curând și de la clasa de mijloc, și de acolo mai departe, „tot mai jos”. Pe de alta parte, bogații au văzut în asta o oportunitate.

 Ei n-au jucat după aceleași reguli. Indiferent ce-ar spune mulțimea în legătură cu „Luați de la cei bogați”, aceștia din urmă găsesc întotdeauna o posibilitate de a-i păcăli. Astfel, impozitele au fost percepute în final de la clasa mijlocie și de la cei săraci. 

Cei bogați au reușit să-i păcălească pe intelectuali pur și simplu pentru că înțelegeau puterea banilor.

Acest război dintre cei care au și cei care n-au durează de sute de ani. Este vorba de tabăra mulțimii „Luați de la bogați” față-n față cu cei bogați. 

Bătălia are loc de fiecare dată când se fac legi noi. Lupta nu va înceta niciodată. Problema este că au întotdeauna de pierdut cei care sunt informați, cei care se scoală în fiecare dimineață și merg sârguincios la muncă și plătesc impozite, din păcate.

Prima lecție despre a pune banii să muncească pentru tine, spre deosebire de a munci pentru bani, constă de fapt în putere. 

Dacă muncești pentru bani, puterea este în mâinile patronului. Dacă banii muncesc pentru tine, păstrezi și deții puterea. 

Ce trebuie să fac ca banii să muncească pentru mine ?

Trebuie sa îți folosești IQ-ul financiar -> el presupune cunoașterea a patru mari domenii:

Nr. 1 este contabilitatea. 

Este ceea ce eu numesc ABC-ul financiar.

Nr. 2 este investiția.

 Este ceea ce eu numesc știința banilor care fac bani.

Nr. 3 este înțelegerea economiei de piață. 

Aceasta este știința cererii și ofertei.

Nr. 4 este legea. 

Cunoașterea legii.

 Avantajele firmelor în domeniul impozitelor

O firma poate face foarte multe lucruri pe care o persoană fizică nu le poate face. De exemplu, poate plăti cheltuielile înainte de a-și plăti impozitele.

O firmă câștigă, cheltuiește tot ce poate și este impozitată pe ceea ce rămâne. Acesta este unul dintre cele mai importante subterfugii legale în ceea ce privește impozitarea pe care oamenii de afaceri îl folosesc adesea.

De exemplu, atunci când ai o firmă proprie – vacanțele sunt întâlniri de lucru în Sinaia.