Costul oportunității: cum să faci alegeri mai bune în viață

Imaginează-ți o sobă cu patru arzătoare pe care fiecare reprezintă o zonă majoră a vieții tale:

Primul arzător este familia ta.

Al doilea arzător sunt prietenii tăi.

Al treilea arzător este sănătatea ta.

Al patrulea arzător este munca ta.

The Four Burners Theory spune: „Pentru a avea succes, trebuie să tăiați unul dintre arzătoarele voastre. Și pentru a avea cu adevărat succes, trebuie să tăiați două. ” 

Inevitabile compromisuri ale vieții

Dacă doriți o carieră de succes și o căsătorie fericită, atunci nu veți avea la fel de mult timp pentru a lucra și pentru a vă vedea prietenii. Dacă vrei să fii sănătos și să reușești ca părinte, atunci nu vei avea la fel de mult timp pentru a-ți pune cariera pe primul loc.

Desigur, puteți alege să vă petreceți timpul în mod egal în rândul celor patru arzătoare, dar atunci nu vă veți atinge potențialul deplin în niciuna dintre zone.
Teoria celor patru arzătoare este încă utilă deoarece evidențiază un fapt important al vieții pe care tindem să îl ignorăm:
Luarea deciziilor necesită tranzacționarea unui obiectiv împotriva altuia.
Fiecare alegere are un cost de oportunitate

Ne confruntăm în mod continuu cu decizii între beneficiile și costurile unei opțiuni și beneficiile și costurile unei alte opțiuni. Problema este că, de obicei, beneficiile sunt mult mai ușor evidente decât costurile.

De aceea, este important să înțelegem conceptul pe care economiștii îl numesc cost de oportunitate: „pierderea potențialului câștig din alte alternative atunci când este aleasă o alternativă.
Te poți gândi la acest fel: de fiecare dată când spui da la ceva, spuneți și nu altceva. Lucrul în care spui că nu ți-ar fi oferit anumite beneficii. Și acum că nu le primești, acestea costă oportunitatea ta.

Imaginați-vă, de exemplu, că navigați pe Amazon în căutarea unei cărți pe care să o citiți. Când găsiți un titlu interesant, toate avantajele posibile sunt disponibile cu ușurință pe pagina de carte. Dar ceea ce este mai puțin evident este costul de oportunitate al cărții. Adică beneficiile obținute de celelalte cărți pe care le puteți citi.

Luarea în considerare a costurilor de oportunitate în deciziile dvs. este importantă, deoarece vă ajută să evaluați mai exact diferitele cursuri de acțiune. Înainte să aflu despre asta, am sărit pe o mulțime de oportunități de afaceri interesante care mi-au venit, deoarece m-am concentrat exclusiv pe beneficii.

Dar de atunci am aflat că fiecare dintre aceste eforturi vin cu un cost abrupt de oportunitate. De fiecare dată când spun da unei oportunități noi și atrăgătoare, spun, de asemenea, nu cercetării, scrierii și comercializării cărților mele . 

Sigur, s-ar putea să câștig câteva avantaje frumoase pe termen scurt, dar rareori merită să mă alătur în afara cercului meu de competență și să pierd un impuls în cariera mea de autor.

Tu? În ce domenii ale vieții tale trebuie să începi să iei în considerare costurile de oportunitate? Și ce schimbări trebuie să faci pentru a obține cel mai mare randament al timpului, energiei și banilor tăi limitați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *