Cum să fii mai productiv

Dwight D. Eisenhower a trăit o viață remarcabil de productivă.

Din 1953 până în 1961, a îndeplinit două funcții de președinte al Statelor Unite. În acea perioadă, el a inițiat mai multe programe care au dus direct, printre multe altele, la dezvoltarea Interstate Highway System, lansarea internetului și înființarea NASA.

Înainte de timpul său în funcție, era un general de cinci stele în armata Statelor Unite. Funcționând ca comandant aliat suprem în Europa în timpul celui de-al doilea război mondial, a fost responsabil pentru planificarea și executarea invaziilor din Germania, Franța și Africa de Nord.

În alte puncte de-a lungul carierei sale, Eisenhower a ocupat și funcția de președinte al Universității Columbia, precum și primul comandant suprem al NATO. Și, de parcă toate acestea nu ar fi fost suficiente, și-a făcut, într-un fel, timp pentru hobby-uri precum golf, gătit și pictură în ulei.

Matricea Eisenhower
Având în vedere capacitatea sa incredibilă de a duce lucrurile la bun sfârșit, nu este de mirare că metodele sale de gestionare a timpului sunt încă învățate până în zilele noastre. Cea mai cunoscută strategie a sa de productivitate se numește Eisenhower Matrix, 1 și este un model foarte util pentru prioritizarea sarcinilor tale. Pentru a-l utiliza, ordonați-vă sarcinile în patru categorii, în funcție de importanța și urgența lor:

Important și urgent – Sarcini pe care le veți face imediat.
Important, dar nu urgent – Sarcini pe care le vei programa mai târziu.
Nu este important, dar urgent – Sarcini pe care le veți delega.
Nu este important și nici urgent – Sarcini pe care le veți elimina.
Cheia aici este să distingem între sarcinile importante și cele urgente. Deci care este diferența? Sarcinile importante sunt lucruri care contribuie la obiectivele tale pe termen lung. Sarcinile urgente sunt lucruri care necesită atenție imediată. Pentru a vă oferi un exemplu despre cum ar putea arăta o matrice Eisenhower, aici este a mea pentru astăzi:

1. Important și urgent:
Scrierea unui articol despre matricea Eisenhower.
2. Important, dar nu urgent:
Fac cercetări pentru următorul proiect
3. Nu este important, dar urgent:
Raspuns la telefon.
Răspuns la majoritatea e-mailurilor.
Răspuns la mesajele Facebook.
4. Nu este important și nici urgent:
Privit la televizor.
Verificarea rețelelor de socializare.
Navigarea pe internet.
Marele lucru despre această matrice este cât de larg aplicabilă este. Îl poți folosi în timp ce îți planifici anul, ziua sau ora următoare. Indiferent de interval de timp, vă ajută să filtrați zgomotul, astfel încât să vă puteți concentra timpul, energia și atenția limitate acolo unde contează cu adevărat.

Conectând-o la modelele mentale pe care le-am acoperit anterior, Eisenhower Matrix vă ajută să vă descoperiți sarcinile 80/20 , să rămâneți în cercul de competență și să reduceți costurile de oportunitate care vin cu ceea ce face urgent în loc de important.

Important sau urgent?
Pe măsură ce decideți ce să faceți în continuare, întrebați-vă: „Este important sau urgent?” Dacă este cu adevărat important, mergeți mai departe și faceți-o acum sau programați-o pentru mai târziu. Dar dacă este doar urgent, încearcă să o delegi sau să o ștergi cu totul.

În acest fel, veți face alegeri mai eficiente, veți minimiza stresul inutil și vă veți crește productivitatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *